Naše zuby si zaslúžia prvotriednu starostlivosť, ktorá začína zvnútra. Vápnik je jednou z najdôležitejších látok pre zdravie zubnej skloviny a vášho chrupu.

Prečo je vápnik kľúčový pre zdravie zubov?

  • 99 % vápnika v tele sa nachádza v kostiach azuboch. 
  • Vápnik je hlavným stavebným prvkom zubnej skloviny. 
  • Chráni pred kazmi – vápnik pomáha remineralizovať sklovinu, čo posilňuje jej odolnosť voči kyselinám zo stravy. 
  • Prevencia citlivosti zubov – ak je sklovina oslabená, zuby sú citlivejšie na teplo, chlad a sladké jedlá. 
  • Vápnik však potrebuje každá bunka nášho tela. Ovplyvňuje svalové kontrakcie, vrátane činnosti srdca, zodpovedá za bunkové delenie, od vývoja a rastu bábätiek, cez obnovu vnútorných orgánov, až po rast vlasov anechtov a plní aj veľa ďalších úloh v tele. 

Vápnik a zdravie zubov v rôznych vekových skupinách 

  • Detivápnik je nevyhnutný pre rast a spevnenie trvalých zubov.
  • Tehotné ženy – vvyššia potreba vápniku kvôli zdraviu mamičky aj bábätka.
  • Senioris pribúdajúcim vekom telo horšie absorbuje vápnik, čo môže viesť k oslabeniu zubov a kostí. 

Vápnik v bežnej strave (prijímame ho dostatok)? 

Každodenná strava by mala obsahovať dostatok vápnika, lebo jeho príjem z prirodzených zdrojov je pre trávenie, vstrebávanie a metabolizmus ideálny a najbezpečnejší. Medzi zdroje s najvyšším obsahom vápnika patria: 

  • Mliečne výrobky – mlieko, jogurt, syr.
  • Listová zelenina – brokolica, špenát, kel.
  • Orechy a semená – mandle, sezam, chia.
  • Rastlinné alternatívy – tofu, obohatené rastlinné mlieka.

No aj napriek vyváženej strave mnohí z nás nedosahujú odporúčané denné hodnoty vápnika. Preto odporúčame doplniť dobre vstrebateľný vápnik v pitnom režime. 

Spoločne pre vaše zdravie

Minerálna voda Kláštorná Kalcia je jedinečná svojím prirodzeným obsahom vápnika, ktorý sa vo vode nachádza vo voľnej, ionizovanej forme, vďaka čomu je pre telo ľahko vstrebateľný. Keď sa osviežime vápnikovou minerálnou vodou, ľahko dokážeme regulovať jeho príjem a nezaťažíme svoj organizmus príjmom ďalších látok, ktoré zamedzujú vstrebávaniu vápnika. Medzi ne patria napr. živočíšne bielkoviny alebo tuky, ktoré sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, či látky (napr. šťavelany a a fytáty), ktoré sa zase nachádzajú v niektorých rastlinných zdrojoch bohatých na vápnik. Naopak, vstrebávanie vápnika z minerálnych vôd podporuje dostatočný obsah horčíka a hydrogénuhličitany, ktoré vody obsahujú. 

Sme hrdí, že spolupráca s Kláštornou Kalcia prináša našim pacientom nielen možnosť osviežiť sa pred zákrokom, ale aj prirodzenou cestou doplniť vápnik, ktorý je potrebný na udržanie zdravých  zubov a pevných kosti. 

Vaše zdravie začína už v čakárni!

Objednať na hygienu Objednať na vyšetrenie